Skip to content

A szerkesztőség meghackelése – a Global Editors Network konferenciája

by - 2012-06-05

A napokban tartották a Global Editors Network éves konferenciáját. Az igen magas színvonalú esemény szónokai között szerepeltek a CNN, a Google, a BBC, az El Pais, a Metro, a France Television, a Die Zeit, a New York Times, a Guardian, az Axel Springer, az Associated Press, a Le Figaro, a Le Monde, az Al-Jazeera, a Reuters Institute, a norvég TV2 vezető szerkesztői és számos, a médiával foglalkozó civil szervezet és egyetem (péládul a ProPublica, a Bill and Melinda Gates Foundation, az Oxford University) képviselői.  Részletes és hosszadalmas összefoglaló helyett most csak a néhány legfontosabb olyan téma, amelyről itthon keveset hallunk. A legtöbb szó arról volt, hogy a különböző digitális eszközök hogyan alakítják át a newsroom-ok életét és az újságírói munkát.

  • Nagyon sokszor lehetett hallani, hogy a hírszerkesztői szerep hírkurátori (news curating) szereppé válik, hogy a hírelőállítás jelentős részét a hírek közül való válogatás veszi át.
  • Szó volt a technológia okozta sebességnövekedés etikai összefüggéseiről, hogy lecsökkent az ellenőrzésre jutó idő, hogy nincs már annyi idő etikai megfontolásokra mint régen (az egyik legérdekesebb előadás a norvég Niklas Lysvag-é volt, aki a Breivik-féle mészárlással kapcsolatos megrázó etikai tapasztalatokról beszélt, erről majd írunk talán külön).
  • Szó volt a határok lebontásáról az újságírók, a vizuális szakemberek és az informatikusok munkái között.
  • Az adatvizualizáció és a mozgókép lehetőségei teljesen átalakítják a történetmesélés hagyományos rutinjait.
  • A civil szervezetek, alapítványok szerepe lassan nem csak az oknyomozó újságírás finanszírozásában válik nélkülözhetetlenné, hanem az egész iparágat tekintve is. Ennek aztán megint sok etikai vonatkozása van arra nézve, hogyan lehet a támogatásoknak, pályázatoknak olyan elosztási rendszerét kidolgozni, amely a nem befolyásolja a tartalmat kifogásolható módon
  • Az állami szabályozás és az önszabályozás határán valami olyan új modell kezd kialakulni, amelyben az önszabályozás laza törvényi keretek között működik, az állam ezzel felhatalmazza a szakmát az önszabályozásra de nem szól bele annak működésébe, cserébe az önszabályozó szervezet beszámolási kötelezettséget vállal és kontrollként civil szervezeteket, egyetemi embereket, külső szakértőket is bevon a munkájába, teljesen transzparenssé teszi a működését.
  • Rengeteg szó volt az új technológiákról, appoktól IPTV-ig, tabletektől a forgalommérésig. Sok technológiai cég volt a résztvevők között, akik láthatóan nagyon örültek, hogy nem csak a kiadói oldal, hanem már az újságírók is foglalkoznak velük.

A konferencia egyik központi témája az adatújságírás és az adat-vizualizáció volt. Ezen azt kell érteni, hogy a nagy mennyiségű és folyó szövegben vagy akár csak táblázatban megjelenítve élvezhetetlen és értelmezhetetlen adatot olyan módon és olyan összefüggések alapján rendezve mutatják be újságírók, hogy abból valamilyen új minőség jön létre és új igazságokra derül fény. Ez egészen biztosan a következő évek egyik legfontosabb trendje lesz, de ehhez szükséges az újságírók önképzése is és a szerkesztőségi munka olyan átalakítása, amelynek eredményeként szerkesztők és grafikusok és programozók mindennapi természetességgel tudnak együtt alkotni. Tipikus példája ennek például egy novoszibirszki adat-vizualizációs projekt, amelyben egy interaktív térképen helyezték el az előző évek a városban történt közlekedési baleseteit, és az eredmény rámutatott arra, hogy a város mely pontjain, milyen közlekedésszervezési bénaságok következményeként válik az átlagosnál jóval veszélyesebbé a gyalogos közlekedés. De a bonyolult céghálókkal terhelt korrupciós ügyek, a közbeszerzése, a parlamenti képviselők munkájának követése, de az iskolaválasztás is jóval érhetőbben alakítható így sztorivá, többek számára válik befogadható, megérthető, feldolgozható információvá. A konferencián díjazták is a legjobb adat-vizualizációs projekteket, ezeket az atlatszo.hu már remekül ki is gyűjtötte.

A szervezet elnökségi ülésén egyébként az egyik napirendi pont a Főszerkesztők Fóruma volt, a GEN elnöksége érdeklődéssel figyeli, üdvözli és támogatja (és még minden hasonló) a fórum megalakulását.

Reklámok

From → Uncategorized

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: