Skip to content

A Főszerkesztők Fóruma szerint ellentétes a közérdekkel a rendőrök kitakarásának kötelezettsége

by - 2012-11-30

November 26-án a Kúria jogegységi döntéssel tartósította azt az ítélkezési gyakorlatot, amely szerint a rendőrök és egyéb „nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő” személyeket ábrázoló álló vagy mozgó képeket a médiában csak az érintettek hozzájárulásával lehet közölni. Azaz a gyakorlatban a rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók és társaik akcióban készült képeit csak az arcok kitakarásával lehet publikálni, mivel életszerűtlen, hogy akció közben készült képek esetén az érintettek hozzájárulásának kikérésére mód legyen.

rendőrbabaA Főszerkesztők Fóruma életszerűtlennek és a közönség érdekeivel ellentétesnek tartja ezt a gyakorlatot, amely nem csak megnehezíti a szerkesztőségek munkáját és a közfeladatot ellátó szervek munkájának ellenőrzését, de a nemzetközi gyakorlattal is ellentétes. A sajtó természeténél fogva sokat és gyakran tudósít olyan eseményekről, amelyen rendőrök és egyéb közfeladatot ellátó személyek is jelen vannak – jóllehet a rendőrök ezen eseményeknek a sajtó szempontjából mellékszereplői, óhatatlanul szerepelnek felvételeken. A mennyiségből fakadóan rendszeresen előfordul, hogy ki nem takart arcok tulajdonosai pénzbeni kártérítésért perlik az adott médiumot és azt az esetek többségében meg is ítélik nekik.

A Főszerkesztők Fóruma nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, de tudomásul veszi, hogy a Kúria a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján erre az álláspontra helyezkedett. Az Egyesület álláspontja szerint a készülő új Polgári Törvénykönyvről lehetőséget teremt arra, hogy a magyar rendőrök arcát az európai gyakorlatnak megfelelően, az esetek döntő többségében ne kelljen kitakarni. Meggyőződésünk, hogy létezik olyan szabályozási forma, amely egyszerre védi a rendőrség és más érintett intézmények jogos érdekeit és az egyes rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók személyiségi jogait, ugyanakkor nem korlátozza indokolatlanul a sajtó munkáját az események hiteles és tárgyilagos rögzítésében, bemutatásában. Az új Ptk.-hoz kapcsolódó szakmai vitákban a Főszerkesztők Fóruma ilyen megoldásokra törekszik.

Reklámok

From → Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: