Tovább a tartalomra

A geek-újságíróké a jövő

by - 2013-02-14

Webprogramozás, adatbányászat és önreklám: az International Journalists’ Network idei előrejelzése szerint ez a három legfontosabb terület, amelyben érdemes jártasságot szereznie a kor kihívásaival lépést tartó újságíróknak. Nem véletlen, hogy ez már nem az első ilyen posztunk: úgy véljük, hogy ahhoz hogy a szakma küldetése, értékei fennmaradjanak, a szakmának magának változnia kell. Nem biztos, hogy pont így, de az igen, hogy ezek most a legtrendibb irányzatok.Az olyan, közösségi és multimédiát ötvöző innovatív megoldásokhoz, mint például a szíriai konfliktust új fénybe helyező Syria Deeply egyre több technikai tudás is szükséges. Ahelyett, hogy folyton az IT-részleget nyaggatná segítségért egy-egy új ötlete megvalósításához, az újságíró jobban teszi, ha megtanulja a PHP, a Python vagy más programozási nyelvek használatát – véli Lisa Williams, aki saját blogján dokumentálja, hogyan lett maga is autodidakta médiahacker.

Szintén régi-új trend az adatújságírás. Ahhoz azonban, hogy a sokszor összetett vagy strukturálatlan adathalmazokban rejlő sztori nyilvánosságra kerüljön, nem elég az információt felkutatni, azt értelmezni és közérthető, izgalmas módon szemléltetni is kell. Az elemzés számos példát és egy komplett kézikönyvet is szolgáltat ehhez.

Végül, ahogy arról már korábban is írtunk, a médiabrandek háttérbe szorulásával az újságíró személye lesz az a márka, amely közönséget és megrendeléseket egyaránt bevonz, így ezt is tudatosan építeni kell. Az IJNet írása online portfóliók és szakmai oldalak esettanulmányaival remek kiindulópontot biztosít.

From → Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: