Tovább a tartalomra

“A véletlen plágium a legveszélyesebb” – interjú egy brazil plágiumkutatóval

by - 2013-02-16

Nem lehet elégszer írni az etikus hivatkozásról, hiszen alapvető feltétele az újságírói szakma hitelességének. Marcelo Krokoscz brazil társadalomkutató elsősorban a tudományos plágiummal foglalkozik, de a Nemzetközi Médiaetikai Központnak (CIME) adott interjúja újságíróknak is épülésére szolgálhat.

Krokoscz rámutat: a plágium ereje megfoghatatlanságában rejlik. Definíciója jogi, etikai és technikai szempontból más és más; értelmezése szektoronként és kultúránként is változó. Sokszor maga az elkövető sincs tisztában azzal, hogy plagizál, például amikor saját korábbi szellemi termékére hivatkozik ennek feltüntetése nélkül. Szellemírói vagy egyéb megbízásos projekteknél pedig nemegyszer maguk az alkotók válnak a plágium gyanútlan áldozataivá. A technológiai fejlődés kétélű kard a plágium-háborúban: az interneten gyerekjáték megtalálni és ellopni mások szellemi termékeit, ugyanakkor a jogtalan hivatkozások kiszűrésére szolgáló megoldások is dinamikusan fejlődnek.

Az etikus hivatkozás a tudatossággal kezdődik: értenünk kell, mi számít jogsértésnek ahhoz, hogy elkerülhessük – véli Krokoscz. Ennek megalapozása pedig nemcsak személyes felelősség, hanem intézményi és társadalmi feladat is.

Hírdetés

From → Uncategorized

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: