Tovább a tartalomra

Elrettentő nemzetközi példák: internetes cenzúra Délkelet-Ázsiában

by - 2013-02-22

Az internetes sajtószabadság a legtöbb délkelet-ázsiai országban problémás terület, de különösen Thaiföldön, Malajziában és Vietnámban – áll a Committee to Protect Journalists (CPJ) elemzésében. Itt alakult ki ugyanis a régióban a legizgalmasabb online média és blogoszféra, mielőtt fojtogatni kezdték volna különféle kormányintézkedések segítségével.

Thaiföldön egy 2007-es jogszabály értelmében a webes tartalmak közzétevői felelősségre vonhatók az oldalaikon megjelenő kormány- vagy monarchiaellenes, névtelen kommentekért. Egy tavalyi bírósági döntés bűnösnek találta azt a webszerkesztőt, aki több mint 20 napig késlekedett eltávolítani egy jogsértőnek ítélt hozzászólást. Vietnámban egy 2008-as rendelet megtiltja bloggereknek a politikai témájú tudósítást. Ugyan Malajziában nem bizonyított az online tartalmak cenzúrája, ám arra többször is volt példa, hogy a hatóságok fizikailag bántalmazták a munkájukat végző újságírókat, helyieket és külföldieket egyaránt; az ország vezető hírportálját pedig már legalább 35-ször érte ismeretlen eredetű cybertámadás. Bár ezeknek az országoknak az online cenzúra-politikája kistigris Kínáéhoz képest, feltételezhető, hogy bizonyos elemeket onnan vettek át – írja a CPJ. Ilyen például a – sokszor önkéntes – “cyber-cserkészek” bevetése, akik felkutatják a lázítónak vélt online tartalmakat, kormánypárti propagandával spammelik a fórumokat és személyeskedő támadásaikkal zaklatják a rendszerkritikus bloggereket.

Az érintettek minden rendelkezésükre álló túlélési stratégiát bevetnek: Vietnámból leginkább külföldi platformokra menekülnek, míg Malajziában önkéntes, összehangolt blackouttal, Thaiföldön pedig aktív kampányolással próbálják enyhíteni a törvény szigorát. A játszma tehát korántsem ért véget – érdemes figyelni a délkelet-ázsiai fejleményeket, már csak okulásképpen is.

From → Uncategorized

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: