Tovább a tartalomra

Új tagok a Főszerkesztők Fórumában

by - 2013-03-13

Nyolc taggal bővült az utóbbi hetekben a Főszerkesztők Fóruma. Új tagjaink Lambert Gábor (Figyelő), Szente-Varga Bálint (Időkép), Kertész Anna (Humana Magazin), Bellai László (Emasa), Kádár-Csoboth Judit (Fidelio), Bogdándy Soma (Vecsés Hírek), Németh Richárd (Borászportál) és Kovács Noémi (Sikeradó).

A Főszerkesztők Fórumához egyébként bármely főszerkesztő vagy ahhoz hasonló munkakörben (főszerkesztő-helyettes, hírigazgató, vezető szerkesztő, felelős szerkesztő – hol hogy hívják) dolgozó kolléga csatlakozhat, aki és akinek a szerkesztősége magára nézve kötelezőnek ismeri el a Főszerkesztők Fórumának etikai kódexét és ennek tényét közli a közönségével. Jelentkezni a weyer (kukac) t-online.hu címen lehet. Várjuk a csatlakozókat!

Eddigi tagjaink: Barták Péter (Veszprémi Napló), Borókai Gábor (Heti Válasz), Elekes András (Fejér Megyei Hírlap), Erdei Tamás (Metropol), Gavra Gábor (HVG.hu), Gazda Albert (Origo), Győrffy István (Pannon Lapok Társasága), György Bence (TV2), Halmágyi Miklós (Vas Népe), Illisz László (Heti Válasz), Juhász Gábor (HVG), Kotroczó Róbert (RTL Klub), Kövesdi Péter (Hír24), Mészáros Zsófi (Index),  Mong Attila (Átlátszó.hu), Móricz Ilona (Független Médiaközpont), Murányi Marcell (Blikk), Nádori Péter (Lapcom/MTE), Pallagi Ferenc (Bors), Radetzky András (Katolikus Rádió), Román Balázs (Kreatív), Szigeti Péter (Kreatív/Professional Publishing), Szilágyi Károly (Indóház), Tóth Levente (Népszabadság), Vass Péter (HVG), Vicsek Ferenc (Klub Rádió), Virrasztó Zsolt (Zalai Hírlap), Weyer Balázs, Kiss László (Hajdú-Bihari Napló/Észak-Magyarország/Kelet-Magyarország), Mucsányi Mariann, Nyerges Csaba (Kisalföld), Lőke András (ittlakunk.hu/SOMA Alapítvány).

From → Uncategorized

2 hozzászólás
 1. Rónai Gézáné permalink

  Tisztelt Weyer Balázs, kicsit betegeskedtem, még kórházban is voltam, ahol nem fértem hozzá az internethez, de ez csak eddig a pillanatig tartott. Itt vagyok és örömmel látom, hogy újabbak csatlakoztak önökhöz, hogy bővül a paletta. (Megjegyzem, hogy érdemes lenne egy ilyen új bejegyzésnél frissíteni az adatokat, mert például Illisz Lászlónak már az emléke sincs a Heti Válasznál, maguknál meg még mindig így szerepel.)
  Szóval mint olvasom, a tagsághoz két feltételnek kell egyszerre teljesülnie. Egyrészt az, hogy valaki vezető beosztást töltsön be egy médiumnál, illetve az, hogy elfogadja a fórum etikai kódexét. Nos, ezek figyelembe vételével néztem át a neveket, és már első átolvasásra is arra jutottam, hogy vagy módosítani kellene a kódexen vagy kidobni a tagság egy részét.
  Itt van először is Kotroczó Róbert. Ön szerint az RTL Klub hogyan felel meg például A lelkiismeretes tájékoztatás önök által lefektetett szabályainak, amikor a reklámadó bevezetésééig a kormányt semmilyen formában sem kritizálta a kanális, csak utána. Azaz az itt dolgozók, nyilván beleértve Kotroczót is, egyértelműen az elfogultságuk jelentkezése miatt váltak “újságírókká”, ami elítélendő dolog. Nézze csak végig a saját etikai kódexüket, és vesse össze az RTL Klub híradójának magatartásával! Kotroczót a kódexükbe még belegyömöszölni sem lehet, az RTL Klub egy sértett kormányellenes propagandagépezet.
  Aztán itt van Mong Attila az Átlátszótól. Mongék – miután a norvég alaptól kaptak egy kissé sunyi módon pénzeket – úgy tájékoztattak a pénzosztás körülményeiről, hogy azzal minden rendben van. De vajon hogyan tudnak megfelelni annak a szakmai-erkölcsi valaminek, amely szerint “Az újságíró nem vehet részt olyan pályázatokon, versenyeken, nem részesülhet olyan díjakban, amelyek odaítéléséért olyan személyek/szervezetek/cégek viselnek felelősséget, amelyekről a munkája során rendszeresen tájékoztat”.
  Az, hogy ezek az emberek saját maguk nem tudják eldönteni, hogy képtelenek megfelelni a kódexnek, mindenképp kérdésessé teszi alkalmasságukat a tagságra. De hát ön sincs a helyzet magaslatán. Önnek is van felelőssége. Hiszen ezek szerint Mongot és Kotroczót első ránézésre is rég ki kellett volna rúgnia, nyilvánosan. Azért, hogy mindenki tudja, mihez kell tartania magát.
  Uram, ha ezt nem lépi meg, vagy nem módosítja a kódexet, akkor a Főszerkesztők Fóruma sem más, mint egy ostoba gittegylet.
  Ön is így látja?

 2. Rónai Gézáné permalink

  “Úgy néz ki, hogy nagyon bejött az RTL Klubnak a bosszúhíradó.” Ez a címe a 444 legfrissebb cikkének. Hahaha, nesze neked, etikai kódex!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: