Tovább a tartalomra

Adatújságírás kezdőknek és haladóknak

by - 2013-04-05

Ahogy arra már felhívtuk a figyelmet, az adatújságírás egy viszonylag új, ígéretes területe a szakmának, amely a nyílt forráskódú technológiáknak és a többé-kevésbé publikus adatbázisoknak köszönhetően bárki által elsajátítható, és izgalmas lehetőségekkel kecsegtet. Az adatok “megszelídítése” közelebb vihet az áttekinthető, felelősebb közélethez és végső soron a média megtépázott tekintélyének helyreállításához is, azonban egyelőre kevés az adatértő szakember. Ezért jött létre a több alapítvány, köztük a School of Data, amely ingyenes adatfeldolgozási képzéseket nyújt újságíróknak, kutatóknak, civileknek vagy bárkinek, akit izgat a téma. 

A részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges, bár a kurzusokba óhatatlanul becsúszik némi statisztika és webprogramozás is. Az oktatás nagy része online zajlik, de a szervezők rendszeresen részt vesznek offline eseményeken, workshopokon, hackathlonokon Mexikótól Boszniáig. Ingyen hozzáférhető online az a kézikönyv, amely tartalmazza az emészthető méretűre lebontott, emberi nyelven megfogalmazott tananyagot és a kapcsolódó feladatokat. Megtanulhatjuk például, hogy 37 módja létezik az Excel-táblák olvashatatlanná tételének, majd az így “titkosított” adatok kibogozását is. A kézikönyvben konkrét útmutatókat is találhatunk, például, hogyan töltsünk le adatokat a Világbanktól 22 egyszerű lépésben; illetve egy hasznos szószedetet a leggyakoribb szakkifejezésekből.

Az oktatás másik fontos pillérét jelentik az úgynevezett “adatexpedíciók”, amelyeknek résztvevői egy valós projekt során tanulják az adatok felkutatását, rendszerezését, elemzését és az eredmények szemléltetését. A csapatot tapasztalt “serpa” vezeti az adatdzsungelben, és ki-ki profilja, affinitása szerint választhatja a történetmesélő, a kutató, az elemző vagy a designer szerepét. Az expedíciók időtartama offline pár óra vagy nap, online akár több hét is lehet. Az eddigi projektek többek közt a bányászat, az adóparadicsomok és a világméretű elhízás statisztikáit térképezték fel.

From → Hírek

One Comment
  1. Ez egy nagyon hasznos írás. THX !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: