Tovább a tartalomra

Nagy visszalépés, a nyilvánosság súlyos korlátozása az új törvény

by - 2013-04-30

A Főszerkesztők Fóruma, a magyar sajtó etikai önszabályozó kezdeményezése hatalmas visszalépésnek és rendkívül aggasztónak tartja a ma sürgősséggel elfogadott és mindössze egy nappal korábban beterjesztett törvényt, amely a közérdekű adatok megismerését korlátozza és támogatja mindazok szervezetek erőfeszítéseit, akik e jogszabály ellen emelik és emelték fel a hangjukat. Mivel a közönség érhető módon nem sokat tud a közérdekű adatigénylés intézményéről, következzen néhány mondat erről a sajtó számára alapvető jogszabályi eszközről.

A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló, már a kilencvenes évek elején megszületett és azóta csak bővült törvény volt az elmúlt húsz év legnagyobb vívmánya a sajtó jogait illetően. Ez tette többek között lehetővé, hogy a közpénzek felhasználásáról a sajtó információkhoz jusson. Ez sokszor így sem ment könnyen, de a törvény bírósági úton kikényszeríthetővé tette a közérdekű adatok kiadását és a bíróságok általában a szerkesztőségeknek adtak igazat az ilyen perekben. A közérdekű adatok nyilvánosságát garantáló törvény volt az alapja szinte minden oknyomozó cikknek az elmúlt években, ezek nélkül az azóta meghiúsult sávolyi motorpálya-beruházás, az moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának ügye és sok egyéb ügy nem lett volna bemutatható és így nem, vagy csak más eszközökkel és nehezebben bemutathatóak a jelen és a jövő közpénzekkel, közjavakkal történt visszaélései.

A most elfogadott törvény mellett felhozott látszólagos indokok között szerepel, hogy ez a kötelezettség terhet ró az adatgazdákra, tehát a különböző állami intézményekre és hivatalokra. A Főszerkesztők Fórumának véleménye szerint ez a teher nagyrészt abból származik, hogy az adatgazdák nem teszik önként nyilvánossá ezeket az adatokat, ahogy az természetes lenne, így azokat külön eljárásban kell kikérni. Ide tartozik az is, hogy a törvény korábban is elírta, hogy az adatok másolásának költségét az adatot igénylő meg kell térítse, ha az adatgazda azt kéri: az elmúlt hónapokban például így járt el az V. kerületi önkormányzat az Átlátszó.hu adatigénylésének ügyében, amikor több millió forint másolási költséget számított fel és amely költséget végül a bíróság 250 ezer forintra csökkentett.

Szintén visszatetsző az új jogszabály melletti indokok közül az, amely korlátozná a „visszaélésszerű” adatigényléseket, a túl gyakori vagy túl részletesnek ítélt adatigénylést értve ezen. E kitételből nyilvánvaló, hogy elsősorban a sajtó közpénzek felhasználását ellenőrző funkcióját kívánja a törvény korlátozni, hiszen a sajtó az, aki kötelességének megfelelően, rendszeresen igényel közérdekű adatokhoz hozzáférést. Azonban éppen az a közérdekű adatok nyilvánosságának funkciója, hiszen nem életszerű, hogy magánszemélyek külön-külön kérjék ki és ellenőrizzék a közpénzek felhasználását. Ezzel a módosítással a közérdekű adatok nyilvánossága csupán formailag létezik már, érdemben megszűntnek tekinthető.

A Főszerkesztők Fóruma ezért támogatja a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor és az Átlátszó.hu nyílt leveleit, illetve a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének közleményét  és az ügyben kifejtett álláspontját.

From → Uncategorized

2 hozzászólás
  1. Rónai Gézáné permalink

    Tisztelt Weyer Balázs!
    Nagyon helyes, ha minden fórum kiáll a nyilvánosság korlátozásával szemben. Ugyanakkor ez minden időben igaz, azaz mindig törekedni kell arra, hogy ne korlátozhassák. Nem úgy, ahogyan tett az ön által főszerkesztett origo például 2006-ban. Amikor a lap nem szaladt olyan adatok után, hogy miért nincs a tömeget verő, azokra lövöldöző rendőrökön azonosítószám. Önöket akkor nem érdekelte sem az igazság, sem a teljes nyilvánosság. Az sem érdekelte önöket túlságosan, hogy az In-kal Security hogyan láthat el rendfenntartói feladatokat a rendőrség mellett. Nézze meg az archívumukat, önök nem fáradtak el abban, hogy kinyomozzák itthon vagy Brüsszelben: vajon milyen célból vásárolta Magyarország Izraelből a vízágyúkat, mint ahogyan azt más média kínnal-keservvel, de megtette. Ön nem utasította az újságíróit, hogy faggassanak ki tisztviselőket, így aztán nem is fordultak bírósághoz a megtagadott közérdekű adatszolgáltatás miatt, hogy a schengeni alapból – amit a határőrizetre lehetett volna fordítani – hogyan vásárolhatott be Magyarország ezzel szemben tömegoszlató fegyverekből. És sorolhatnám a sok példát. Önök a társadalmat érintő legfontosabb kérdésekre nem voltak kíváncsiak a másik oldal kormányzása alatt, nem csoda, hogy ez visszafordult önökre. Így aztán a mostani nyilatkozatuk is álszentre sikeredett.
    Weyer úr, lássa be, ez a fórumosdi nehezen megy maguknak, hiába csatlakozott önhöz egy csomó vezető újságíró! Ez az egész fórum olyan provinciális, amit önök úgy szoktak minősíteni, hogy mucsai. S mivel nem fogja belátni, némileg csalódottan vagyok kíváncsi arra, hogy mivel rukkolnak legközelebb elő.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Az év legjobb adatújságírás-projektjei | Főszerkesztők Fóruma

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: