Tovább a tartalomra

Nem valósította meg trollkodás fennforgását az Index

by - 2014-05-27

Eredményesen figurázta ki az Index a rendőrök kitakarásának kötelezettségét. Elveszítette az Index ellen indított pert a Készenléti Rendőrség, amiben azt kifogásolták, hogy a szokott kikockázás helyett vicces úgynevezett trollfejekkel takarták ki a rendőrök arcát. A rendőrök új sapkájáról szóló cikkükben így tiltakoztak a rendőrök arcának kitakarásáról szóló abszurd szabályozás ellen.

A Készenléti Rendőrség a jó hírnév és becsület megsértése jogcímén 500 ezer forintra tartott igényt. Az Index a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozott, a Fővárosi Törvényszék pedig utóbbit elfogadva elutasított a Készenléti rendőrség keresetét. Az ítélet indoklása szerint az Index a rendőrök arcának kitakarása körüli jogi anomáliára akarta felhívni a figyelmet, ezt a véleményt pedig karikatúra formájában is ki lehet nyilvánítani. A fényképekkel nem a Készenléti Rendőrség megsértése volt a cél, ezt az Index képaláírással is jelezte.

A rendőrök arcának kitakarását illető kötelezettséggel már többször is foglalkozott a Főszerkesztők Fóruma, rendeztünk vitákat több alkalommal és írtunk bejegyzéseket is erről.Reméljük, hogy ez az ítélet is egy tyúklépés a vonatkozó jogszabályok megváltoztatásának hosszú és rögös útján.

A per tárgya többek között az alábbi fotó volt, amelyet az ORFK készített, az Index pedig a már említett – és mostantól jogszerűnek tekinthető – módon átdolgozta.

kitakar

Hírdetés
Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: